Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїАТ "Сумиобленерго" долучається до Всесвітнього дня охорони праці

Щороку, 28 квітня, відзначається Всесвітній день охорони праці. Цьогоріч у зв’язку з пандемією COVID-19 Всесвітній день охорони праці проводитиметься під гаслом: "Передбачити, готуватися та реагувати на кризи – інвестуємо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі". АТ "Сумиобленерго" не лишається осторонь кампанії з нагоди Всесвітнього дня охорони праці та Дня охорони праці в Україні. Товариство підготувало план заходів з підвищення рівня охорони праці та промислової безпеки.

Ідея відзначати Всесвітній день охорони праці (Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі) виникла в 1989 році, коли американські та канадські працівники вперше відзначили День пам’яті загиблих, травмованих, тяжко хворих колег по роботі. Всесвітній день охорони праці має на меті привернути увагу світової громадськості до питання створення й просування культури охорони праці, а отже, попередження та уникнення випадків захворювання чи загибелі працівників на робочих місцях.

В Україні День охорони праці відзначається щороку, 28 квітня, відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685. Цьому Дню присвячується масштабна інформаційно-роз’яснювальна кампанія із залученням органів державної влади, суб’єктів господарювання, суспільних організацій з питань охорони праці, щоб привернути увагу суспільства до запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Перед урядами країн, роботодавцями, працівниками, населенням постали безпрецедентні виклики, пов’язані з пандемією COVID-19, та численні наслідки, які він спричинив у сфері праці. Пандемія торкнулася майже кожного аспекту сфери праці – від ризику передання вірусу на робочих місцях до ризиків безпеки та здоров’я на роботі. Нові форми організації праці, зокрема перехід на дистанційну роботу, створили не лише багато можливостей для працівників, а й потенційні психосоціальні ризики щодо безпеки та здоров’я на роботі.

Тому цьогоріч Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі, спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду у сфері праці.

Міжнародна організація праці має намір поліпшити обізнаність громадськості та стимулювати діалог щодо важливості створення стійких систем безпеки і здоров’я на роботі та інвестування в них. Для цього будуть висвітлені як регіональні, так і національні приклади скорочення ймовірності зараження і запобігання поширенню COVID-19 на робочому місці.

Україна вкотре долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці та має намір провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці під гаслом: "Передбачити, готуватися та реагувати на кризи – інвестуємо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі". Державна служба України з питань праці створила організаційний комітет, який закликає приєднатися до проведення Дня охорони праці в Україні та забезпечити широку інформаційну кампанію для захисту і збереження життя та здоров’я працівників.

Керівництво АТ "Сумиобленерго" підтримує пропозицію організаційного комітету та пропонує колективу Товариства долучитися до проведення Дня охорони праці в Україні. Дирекція з охорони праці розробила відповідний план заходів для підрозділів Товариства та сподівається, що реалізація цих заходів сприятиме підвищенню рівня охорони праці та промислової безпеки.

План
з організації та проведення в підрозділах АТ "Сумиобленерго"
заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці у 2021 році під гаслом:

1. Для підготовки та проведення Всесвітнього дня охорони праці створити організаційні комісії у підрозділах Товариства.

2. Розмістити для працівників інформацію щодо проведення в Україні та у Товаристві заходів з нагоди святкування 28 квітня 2021 року Всесвітнього дня охорони праці.

3. Організувати та провести такі заходи з нагоди Всесвітнього дня охорони праці під гаслом: "Передбачити, готуватися та реагувати на кризи – інвестуємо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі (БЗР)":

-  доведення до відома працівників Товариства Плану заходів із відзначення у 2021 році Всесвітнього дня охорони праці в Україні та у Товаристві;

-  розміщення на офіційних сайтах, сторінках у соціальних мережах інформації про підготовку до відзначення у 2021 році Дня охорони праці;

-  проведення інформаційних заходів для покращення обізнаності та стимулювання діалогу щодо важливості створення стійких систем БЗР та інвестування коштів у них;

-  залучення професійних спілок до процесу формування політики з покращення безпеки та здоров’я працівників на роботі;

-  організація та проведення конкурсу на визначення найбезпечнішого робочого місця, виробничої дільниці (бригади);

-  проведення консультацій та надання роз’яснень працівникам щодо важливості застосування нових форм організації праці під час карантину, а також про виникнення потенційних ризиків щодо БЗР, зокрема психосоціальних;

-  надання інформаційної допомоги в організації безпечної роботи працівників під час карантину в межах трудового законодавства;

-  проведення постійної роботи із залучення працівників до процесу формування системи безпеки та здоров’я на роботі;

-  забезпечення працівникам вільного доступу до належних засобів правового захисту і справедливих та дієвих механізмів повідомлення й урегулювання спорів у разі настання випадків порушення законодавства з питань охорони праці;

-  участь у проведенні конкурсу дитячого малюнка "Охорона праці очима дітей" у 2021 році, відбір кращих робіт, визначення та нагородження переможців і лауреатів конкурсу.

den ohorony praci
Всесвітній день охорони праці під гаслом:
"Передбачити, готуватися та реагувати на кризи –
інвестуємо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі (БЗР)"