Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїКрадіжки електроенергії – тяжкий злочин в умовах війни

24 лютого змінило життя всіх українців. З перших годин війни працівники АТ "Сумиобленерго" відчули не лише життєві тяготи, але й критичні зміни у роботі. Електричні мережі у більшості прикордонних населених пунктів області були пошкоджені або зруйновані. Оскільки пошкодження об’єктів життєзабезпечення було і залишається однією з головних цілей російських військ, обсяги таких пошкоджень виявились величезними. Роботи з їх відновлення ускладнилися через постійні обстріли та бомбардування з боку окупантів. Нерідко працівники АТ "Сумиобленерго" не мали можливості дістатися до власних підстанцій або мереж. Незважаючи на це, забезпечення кожної родини електричною енергією стало для нас як ніколи важливим і пріоритетним. Звісно, роботи, пов’язані з контролем за споживанням електроенергії, в умовах ризику відійшли дещо на другий план.

На жаль, навіть біда, яка прийшла на нашу землю, не виправила деяких споживачів. Військова агресія окупантів унеможливила вільний доступ працівників АТ "Сумиобленерго" до засобів обліку електроенергії та організацію щоденних обходів електроустановок споживачів. І користуючись цим, деякі споживачі не припинили спроб крадіжок електроенергії – протягом останніх двох місяців було виявлено декілька таких випадків.

Як і раніше, були зафіксовані самовільні підключення до електричних мереж АТ "Сумиобленерго", пошкодження обліку та застосування електронних пристроїв для впливу на лічильники. Ці порушення привели до перевантаження мереж, зниження рівня напруги в них, виходу їх із ладу і, як наслідок, припинення розподілу електричної енергії іншим споживачам.

Більше того, щоб уникнути відповідальності, крадії перешкоджають доступу представників АТ "Сумиобленерго" до своїх електроустановок. В умовах воєнного стану, за наслідками такі дії практично не відрізняються від дій окупантів або співпраці з ворогом. Тому у деяких випадках (з огляду на обмеження воєнного стану) для здійснення контролю обліку АТ "Сумиобленерго" вимушене залучати до роботи представників Територіальної оборони і ЗСУ. Також ми повідомляємо Oбласну військову адміністрацію про протиправну діяльність недобросовісних споживачів для вжиття відповідних заходів.

Для забезпечення можливості сталого постачання електричної енергії кожному з мешканців області у складних умовах воєнного часу, АТ "Сумиобленерго" звертається до всіх споживачів електричної енергії з проханням не бути байдужими спостерігачами і надавати нам можливу допомогу в цій роботі!

У всіх випадках – якщо ви помітили протиправні дії окремих громадян або підприємств, спрямовані на незаконне користування електричною енергією, псування електричного обладнання та мереж, несанкціоноване підключення струмоприймачів – зверніться безпосередньо до найближчої філії АТ "Сумиобленерго" або зателефонуйте до кол-центру Товариства за номером: (0542) 659-659 (цілодобово) чи надішліть повідомлення електронною поштою на адресу: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..

Разом до перемоги!