Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїПрофесія нести світло – погляд першокласника

Шановні читачі, продовжуємо подорожувати світом дитячої творчості, публікуючи оповідання дітей працівників ПАТ "Сумиобленерго", що написані в рамках конкурсу "Професія нести світло: погляд дитини". Автор наступного матеріалу – першокласник Тимофій, син диспетчера оперативно-диспетчерської служби Товариства Сергія Самойлова. Дякуємо маленькому письменнику за твір і насолоджуймося!

"Привіт!

Мене звати Тимофій. У цьому році мені виповниться 8 років і це перше письмове оповідання в моєму житті. Так склалося, що мої батьки, дідусь і бабуся та, навіть, прадід – електрики, тому про інші професії мені майже нічого не відомо, але я цим не переймаюся…

2 кіт

Якщо вдягнути вовняну рукавичку та погладити мого пухнастого кота Рекса – то з’являються іскри.

Мама каже що це – статична електрика.

А кіт нічого не каже, бо він у шоці!

Мені складно уявити що таке струм, але я знаю, що Електрична енергія це сила природи. Електрик – це людина, яка приручила цю силу, щоб наше життя було зручним.

3 гроза

Інколи я боюся грози, особливо коли вона дуже близько. Тато каже, що напруга блискавки сягає мільйонів вольт. Думаю, це дуже багато…

Я дуже здивувався, коли вчителька на уроці розповіла, що давні люди зовсім не використовували електричним струм. Цікаво, як же вони тоді дивилися мультики по телевізору та заряджали свої телефони???

4 розетки

У моїй квартирі 46 розеток.

Тато каже, що зайвих розеток не буває!

Мабуть, найперша річ, якій батьки-електрики навчають своїх дітей – це електробезпека. Коли мені було 5 років, я почав цікавитися розетками та дротами, намагався їх «подружити» між собою. Тоді мій батько навмисно улаштував коротке замикання з гучним тріском, іскрами та навіть пожежею! З тих пір я на все життя запам’ятав – не можна грати зі струмом!

5 пс

Я вірю, що коли-небудь усі сіро-похмурі стіни трансформаторних підстанцій у дворах нашого міста засяють яскравими барвами та будуть підіймати настрій сумчанам. Чому б не почати з ТП-285?

Мене запитали, яким же повинен бути справжній електрик? На мою думку, перш за все – дисциплінованим. Він повинен виконувати всі правила безпеки. По-друге, електрик повинен багато знати та розумітися на своїй роботі. По-третє, він повинен вміти дуже швидко реагувати при аваріях та бути готовим працювати за будь-яких умов, бо інколи від його роботи залежить життя людей.

6 дріт

Коли зникає світло – люди викликають електриків. Тато каже, що в електриці є всього дві несправності: контакту немає там де він повинен бути, і навпаки – контакт є там де його бути не повинно.

Невже все так просто?!

Я дуже полюбляю нескінченні та цікаві розповіді мого тата про енергетику. Останнім часом я дізнався про те, як вмикаються ліхтарі в м. Суми, як працює Сумська ТЕЦ, про змінний і постійний струм, як працює тролейбус та багато іншого.

7 опора

Виявляється, напругу повітряної лінії можна дізнатися за кількістю ізоляторів на опорі.

Біля моєї школи №9, у центрі м. Суми проходить повітряна лінія напругою 6 тисяч вольт!

Мама каже, щоб я тримався від неї подалі…

Свою майбутню професію я поки що не обрав, але без сумніву можу сказати, що електроенергетика мене просто вражає! А як інакше?

Нещодавно я відвідав справжню гідроелектростанцію, відчувши велич і бризки водоспаду та нестерпне гудіння генераторів. Завдяки батькам, дізнався, як електричний струм по лініях із ВЕЛИЧЕЗНОЮ напругою потрапляє до Сум. І був дуже здивований тим, що під нашим містом прокладено сотні кілометрів кабельних ліній високої напруги. Хіба це не диво?

8 тец

А це – Сумська ТЕЦ.

Тато каже, що вона може забезпечити електричною енергією близько 500 дев’ятиповерхових будинків, а опаленням – ще більше!

Бути електриком – не проста і дуже відповідальна робота. Я вже звик до того, що тато постійно працює в нічні зміни, але я, мабуть, ніколи не звикну жити у пітьмі!

Нехай завжди буде світло!"