Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїГідроелектростанції Сумщини працюють стабільно

На балансі ПАТ "Сумиобленерго" знаходиться три малі гідроелектростанції на річці Псел – "Низівська" (750 кВт), "Маловорожбянська" (500 кВт) та "Михайлівська" (250 кВт). Однією з їхніх функцій є підтримка рівня води річки в нормальному стані. Сьогодні ситуація з рівнем води на греблях гідроелектростанцій стабільна.

Згідно з режимом роботи водосховищ басейнів річки Псел на період весняної повені 2018 р., затверджених Міжвідомчою комісією з режимів роботи водосховищ, з урахуванням екологічних вимог та інтересів усіх водокористувачів, встановлені наступні рівні води над рівнем моря (за Балтійською системою висот) по верхньому б’єфу:

- "Низівська ГЕС" –  123, 30 м;

- "Маловорожбянська ГЕС" – 118,75 м;

- "Михайлівська ГЕС" – 111,40 м.

При підвищенні середньодобових температур повітря відбувається значне збільшення притоку води за рахунок надходження талих вод. Підтримка рівня води на греблях ГЕС виконується за рахунок виймання (встановлення) дерев’яних затворів (щитів), що розміщені між стійками греблі.

На сьогодні для підтримки рівня води на поділці нормального підпертого горизонту по верхньому б’єфу з конструкції гребель ГЕС витягнуто:

- "Низівська ГЕС" –  36 щитів зі 120;

- "Маловорожбянська ГЕС" – 34 щита зі 120;

- "Михайлівська ГЕС" –  40 щитів з 60.

Регулювати рівень води в руслі ріки по нижньому б’єфу (за греблею ГЕС) немає можливості та при проходженні весняного паводку можливе його підняття.

Крига на річці вже майже відсутня й можна зробити висновок, що льодоходу не буде. Тому укладання гребель ГЕС ПАТ "Сумиобленерго" не планує.

Однією із проблем, яка зараз виникає, є витягування плавучих дерев, які рухаються з потоком і створюють додаткове навантаження на конструктивні елементи гребель ГЕС. З підняттям рівня води йде підмивання берегів і до русла потрапляють аварійні дерева (звалені або спиляні), які можуть призвести до утворення неконтрольованих заторів перед греблею. Тому на кожній ГЕС додатково сформовані аварійні бригади енергетиків, які цілодобово чергують і витягують плавучі дерева.

Також є проблема щодо можливого різкого водоскиду з Російської федерації, оскільки витоки річки Псел розташовані в Росії. З метою попередженняшкідливої дії паводкових вод і своєчасної ліквідації можливих негативних наслідків додатково організований пункт спостереження за рівнем води в річці Псел біля населеного пункту в селі В. Рибиця.

Тож на сьогодні ситуація на ГЕСах Сумщини є стабільною та контрольованою, а ПАТ "Сумиобленерго" докладає всіх зусиль для забезпечення безаварійного пропуску паводкових вод по річці Псел.

image-0-02-04-ebe67f0c65723243d1a07fd5f515e4f00f1bf57566b73eb7a20a22b3b68e5971-V

image-0-02-04-125d85939270d08e8faf86a97bbea6b842cab1907cad127af857ce7572eafbca-V