Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компанії"Хто ж такі енергетики?"

Настав час наступного твору, написаного в рамках конкурсу "Професія нести світло: погляд дитини", який проходив у ПАТ "Сумиобленерго" в січні-квітні. Його автор – 10-річний Богдан, син економіста філії "Краснопільський РЕМ" Світлани Іванівни Гунченко.

"Сьогодні неможливо уявити життя людей або розвиток заводів, фабрик, сільського господарства, шкіл, лікарень без електричної енергії. Багато у світі є енергетичних спеціальностей, а люди, які обрали їх, називаються енергетиками.     Хто ж такі енергетики? Це фахівці багатьох професій, єдина мета яких – нести в оселі людям світло і тепло. Радісна місія робить спеціальність романтичною й водночас дуже   відповідальною. Наполегливою працею, щирою душею, працьовитими руками вони дають людям затишок, забезпечують побут і дозвілля, без електроенергії неможлива робота комп’ютерів і телевізорів, побутових і медичних приладів, транспорту і космічних ракет.

Я нащадок енергетиків, представник четвертого покоління династії Найдовських-Гунченко   філії "Краснопільський РЕМ". Мій тато багато цікавого розповідав мені про цю професію. Він казав, що люди, які присвятили себе енергетиці – стійкі характером, мужні, цілеспрямовані, віддані обраній професії, всі їхні робочі дні пов’язані з ризиком, вимагають уважності, знання засобів захисту від ураження електричним струмом, способів надання першої допомоги потерпілим, бо кожен рух може бути останнім. Порушив правила, не перевірив відсутності напруги – потрапив під її дію. Треба все знати, нічого не пропустити, бути уважним. Як кажуть – електрик, як і сапер, помиляється один раз в житті.

Без світла немає життя, все зупиняється, поринає в темряву і це відчувається у період великих снігопадів, ожеледі, дощів, буревіїв, коли в селах і містах трапляються обриви мереж, падіння електроопор. Часто енергетикам доводиться працювати не лише вдень, а й у нічний час, у вихідний чи свято, щоб ліквідувати аварійну ситуацію на лінії.Для себе я зробив висновок: хоча всі професії важливі, але й серед важливих є найважливіші. Цього ніхто не буде й заперечувати. Власне я вважаю, що найважливішою є професія енергетика. І коли я виросту і здобуду відповідну освіту, то буду виконувати свою професійну справу з повною віддачею всіх своїх знань та вміння, бо професія енергетика є не тільки необхідною, але й дуже почесною – нести світло в кожну оселю, в кожен дім".