Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїДитячий погляд на професію енергетика

Продовжуємо нашу рубрику в рамках акції для юних письменників "Професія нести світло: погляд дитини". Сьогодні ділимося з вами твором 14-річної Ірини Горкун, мама якої, Катерина Анатоліївна, працює інженером у філії "Кролевецький район електричних мереж".

"Електрика – сукупність явищ, у яких виявляється існування, рух, взаємодія заряджених часток.

На світі багато різних професій, але на мою думку працювати електриком найважче. Електрики встановлюють, обслуговують і слідкують за справністю електромереж та електроустановок. Їх робочим завданням є монтаж, наладка і обслуговування електрообладнання. Вони працюють як під відкритим небом, так і в приміщеннях. А також в інших нестандартних умовах – на висоті, в тунелях, в різних виробничих приміщеннях.

Електрик повинен бути: акуратним, дисциплінованим, організованим, самостійним, відповідальним, передбачливим, старанним, здатним до образного представлення предметів, процесів і явищ. А також мати пам’ять на умовні позначення, вміння швидко орієнтуватися в навколишньому середовищі, вирішувати проблемні ситуації в короткі терміни. Я вважаю, що ще він повинен бути терплячим і витривалим. Ця професія вимагає гарної фізичної підготовки, бо іноді і на стовп треба залізти.

Що ми робимо, коли в нашій оселі зникає світло? Звісно викликаємо чергову бригаду, яка миттю приїде та полагодить лінії електропередач. У подібних ситуаціях ці люди зовсім не повинні хвилюватися, повинні зберігати спокій і в деяких випадках вміти заспокоїти ще й інших людей.

Мій тато та мама – енергетики. Все своє життя вони пов'язали з цією сферою. Це цікава і дуже відповідальна справа. Мого тата в будь-яку погоду викликають на роботу, коли якийсь пристрій виходить із ладу. Особливо тяжко доводиться під час дощу та сильного вітру, коли лінії електропередач можуть обірватися.

Усі ми залежні від електроенергії. Ми використовуємо її скрізь. Прибирання – пилосос, сушіння волосся – електрофен, а ще – електрочайник, кавомолка, пральна машина, холодильник, телевізор... Навіть уявити важко, як би могли без них обійтися! Будь-то суперсучасне житло або однокімнатна квартира – без електроенергії це буде просто необлаштована коробка.

Професія електрика є провідною на промислових підприємствах, комунальних господарствах чи будівельних організаціях. Отже, професія нести світло дуже потрібна та цінується скрізь!".