Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїЧи знаєте ви, як зароджувалася енергетика Сумщини?

У 2016 році за ініціативи Голови Правління ПАТ "Сумиобленерго" Ігоря Дирбавки вийшла книга "Енергетика Сумщини. Погляд крізь сторіччя". Ми вирішили поділитися з вами, шановні читачі, цікавими фактами з історії електрифікації нашого краю, які будемо брати з цього видання.

1 іст

Застосування електричної енергії в містах і селах Сумської області розпочалося наприкінці ХІХ ст. У 1888 році використання електрики починається на Михайлівському пороховому заводі в місті Шостці. А в 1905 році там запрацювала електростанція з турбогенераторами потужністю 1500 і 2000 кВт.

У місті Конотоп перша електростанція побудована в паровозоремонтних майстернях у 1893 році, а у 1916 році дизельні генератори були встановлені на снарядному заводі.

Із 1902 року, після побудови електростанції Едуардом Кайданським у місті Суми, були електрифіковані вулиці обласного центру. Тоді встановили 200 ліхтарів, електричне освітлення провели в 40 будинків. Одночасно на вулицях запалювалося близько 400 гасових ліхтарів.

2  іст

На електростанції Е. Кайданського було встановлено два парових локомобілі німецької фірми "Вольф", потужністю 75 і 100 кінських сил, які приводили в дію динамомашини 50 і 85 кВт.

У 1912 році, згідно з рішенням Сумської міської Думи, електростанцію викуплено у Е.Л. Кайданського, і вона стала власністю міської управи.

У цей час у Сумах на вулицях Соборній, Воскресенській, Покровській, Миколаївській, Холодногірській, Троїцькій встановлено 236 дубових стовпів, на яких було змонтовано 774 пуди (12 тонн 384 кг) мідного дроту різних перерізів і близько 10 км повітряних ліній 250 В постійного струму.

На той час свої невеликі електростанції мали два провідних підприємства міста – Павлівський цукровий завод (згодом Червонозоряний) і Сумські машино-будівні майстерні бельгійського акціонерного товариcтва (нині ПАТ "Сумське НВО"), на яких електрична енергія використовувалася для процесу виробництва та освітлення.

Невеликі електростанції в 1910-1914 роках були побудовані в Охтирці, Ромнах, Лебедині та Глухові.

4  іст 7  іст

5  іст 6  іст

У 1910 році у місті Охтирка побудовано електростанцію потужністю 50 кВт. Приміщення першої електростанції збереглося до нашого часу. В селі Грунь Охтирського району встановлено дизельну електростанцію потужністю всього 7 кВт. Це було початком електрифікації Охтирщини.

3  іст

Далі – буде.

Джерело: Енергетика Сумщини. Погляд крізь сторіччя: Збірник історико-краєзнавчих матеріалів. К.: ВД «Фолігрант», 2016. – 216 с., іл.