Ви тут: ГоловнаПРЕС-ЦЕНТРНовини компаніїКомплексні підприємства електричних мереж (1978-1995 роки)

Шановні читачі, ми продовжуємо поринати в історію енергетики Сумщини. Нещодавно ми розповіли вам, як створювалися служби та відділи на енергетичних підприємствах Сумської області. Продовжуємо нашу подорож у минуле.

Згідно з наказом Міністерства енергетики і електрифікації УРСР і з наказом ВЕО «Харківенерго» у 1978 році в Сумській області на базі підприємства Сумських електричних мереж і Сумського обласного підприємства сільських електричних мереж було створено три самостійних підприємства: Сумське центральне, Сумське південне та Шосткинське підприємство електричних мереж. Електричні мережі всіх класів напруг, які розміщувались на їх територіях, перерозподілили та передали в їх підпорядкування і обслуговування.

Директором Сумського Центрального підприємства електричних мереж був призначений Мікулін Борис Федорович, головним інженером — Шишов Віктор Сергійович, головним бухгалтером — Гриценко Олексій Михайлович, начальником виробничо-технічної служби — Козінський Панас Йосипович, начальником економічного відділу — Ребрик Людмила Іванівна, начальником оперативно-диспетчерської служби — Капалін Віктор Федорович, начальником служби підстанцій — Пищик Іван Кирилович, начальником служби релейного захисту й автоматики — Боярчук Юрій Олександрович, начальником служби засобів диспетчерсько-технологічного управління — Старченко Сергій Михайлович, начальником служби ліній — Самохін Микола Васильович, начальником служби розподільчих мереж —Новак Петро Іванович, начальником служби високовольтних випробувань і грозозахисту — Цуканов Петро Павлович, начальником механізації і транспорту — Муштай Олександр Миколайович, начальником відділу матеріально-технічного забезпечення — Тищенко Володимир Степанович, старшим інженером відділу капітального будівництва — Овраменко Михайло Петрович.

Підприємство розташовувалося по вулиці Харківській, 125 у місті Суми в приміщеннях ремонтно-виробничої бази колишнього підприємства Сумських електричних мереж.

ПС Суми-40

У підпорядкуванні Сумського центрального ПЕМ були шість районів електричних мереж: Конотопський, Роменський, Білопільський, Буринський, Недригайлівський і Сумський міський.

Начальником Конотопського РЕМ був призначений Злагодух Євген Григорович, заступником начальника — Хлус В’ячеслав Олександрович, начальником Роменського РЕМ — Савченко Григорій Федорович, заступником — Подорожко Олександр Михайлович, начальником Білопільського РЕМ — Пасько Олександр Григорович, заступником — Нікулін Олександр Іванович, начальником Буринського РЕМ — Ворохоб Володимир Миколайович, заступником — Тумалецький Микола Михайлович, начальником Недригайлівського РЕМ — Нємцов Михайло Іванович, заступником — Надточій Олександр Макарович, начальником Сумського міського РЕМ — Бобраков Леонід В’ячеславович, заступником — Алістратов Анатолій Петрович.

Директором Сумського південного підприємства електричних мереж був призначений Вихрест Іван Андрійович, головним інженером Шевель Олександр Пилипович, заступником директора — Струтинський Костянтин Федорович, заступником головного інженера — Лінда Дмитро Іванович, головним бухгалтером — Токарєв Тихон Васильович, начальником економічного відділу — Замкова Лідія Михайлівна, начальником виробничо-технічної служби — Арбесман Борис Абрамович, начальником оперативно-диспетчерської служби — Риман Анатолій Йосипович, начальником службипідстанцій — Михайліченко Віталій Олександрович, начальником служби релейногозахисту й автоматики — Меняк Михайло Миколайович, начальником служби ліній35-110 кВ — Козлов Олексій Сергійович, начальником служби розподільчих електромереж — Житнік Петро Федорович, начальником служби високовольтних випробувань ігрозозахисту — Бідоленко Анатолій Олександрович, начальником служби засобів оперативно-диспетчерського управління — Попов Володимир Никифорович, начальникомслужби механізації і транспорту — Савченко Микола Кузьмич, начальником відділу капітального будівництва — Палажченко Іван Костянтинович, начальником відділу матеріально-технічного забезпечення — Шевченко ЄвгенФедорович.

5 липня 1979 року заступником головного інженера був призначений Бойко Анатолій Леонідович. Сумське південне підприємство електричних мереж було розміщене по вулиці Прокоф’єва, 9 у місті Суми. Виробничі служби – в приміщенні механічної майстерні по ремонту трансформаторів на вулиці Харківська, 7.

У підпорядкування Сумського південного ПЕМ були сім районів електричних мереж: Охтирський, Великописарівський, Краснопільський, Липоводолинський, Лебединський, Сумський і Тростянецький.

Начальником Охтирського РЕМ був призначений Саєнко Іван Іванович, заступником начальника Віслов Петро Тихонович, начальником Великописарівського РЕМ — Гриваков Віталій Степанович, заступником — Драгун Микола Кузьмич, начальником Краснопільського РЕМ — Бірюк Віктор Трохимович, заступником — Пирожников Василь Олексійович, начальником Липоводолинського РЕМ — Білоножко Іван Якович, заступником — Неділько Володимир Миколайович, начальником Лебединського РЕМ — Скоробагатий Іван Дмитрович, заступником — Тріщенко Володимир Васильович, начальником Сумського РЕМ — Гавриленко Геннадій Сергійович, заступником —Матвієвський Василь Миколайович, начальником Тростянецького РЕМ — Яресько Іван Федорович, заступником — Боковець Володимир Андрійович.

Виробнича

Директором Шосткинського підприємства електричних мереж був призначений Харченко Іван Олександрович, головним інженером — Заїкін Іван Іванович, заступником директора — Старчак Леонід Васильович, головним бухгалтером — Клещова Поліна Тимофіївна, начальником планово-економічного відділу — Борматова Олександра Гнатівна, начальником виробничо-технічної служби — Сверщок Євген Васильович начальником служби ліній 35-110 кВ — Шумейко Василь Миколайович, начальником оперативно-диспетчерської служби — Кривий Микола Ілліч, начальником служби підстанцій — Кваша Василь Іванович, начальником служби механізації і транспорту — Курносенко Володимир Терентійович, начальником відділу капітального будівництва — Наконечников Микола Петрович.

У підпорядкування Шосткинського підприємства електричних мереж були передані райони електричних мереж: Шосткинський міський, Глухівський, Кролевецький, Путивльський, Ямпільський, Середино-Будський та Шосткинський сільський РЕМ.

Начальником Шосткинського міського РЕМ був призначений Сорока Олександр Андрійович, начальником Глухівського РЕМ — Ількун Іван Степанович, заступником начальника — Шевцов Іван Сергійович, начальником Кролевецького РЕМ — Велицький Лев Ізраільович, заступником — Противень Єгор Григорович, начальни-ком Путивльського РЕМ — Коплик Іван Дмитрович, заступником — Кріпкий Іван Панасович, начальником Середино-Будського РЕМ — Шипіль Борис Павлович, заступником — Макаренко Микола Кузьмич, начальником Ямпільського РЕМ — Кибець Володимир Олександрович, заступником — Саранча Володимир Якович,начальником Шосткинського сільського РЕМ — Бабкін Ілля Павлович, заступником — Димов Юрій Вікторович.

Після створення трьох підприємств електромереж основну увагу приділяли упорядкуванню розподільчих електромереж і будівництву підстанцій 35-110 кВ для забезпечення надійності електропостачання, особливо споживачів сільського господарства.

Багато розподільчих електромереж було збудовано на дерев’яних опорах, які через деякий час стали виходити з ладу. На них було змонтовано велику кількість стальних проводів без прорахунків їх поперечного перерізу, що призводило до збільшення втрат електричної енергії в мережах і знижувало їх надійну роботу. Перспективні плани розвитку розподільчих електромереж у районах були застарілі або зовсім відсутні.

Інституту «Сільенергопроект» у Києві замовили схеми перспективного розвитку електричних мереж, на основі яких проектували і будували розподільчі електромережі у районах. Основну роботу по проектуванню електричних мереж Сумської області в інституті «Сільенергопроект» виконували Мучник Арон Семенович і Керницький Микола Васильович.

Схеми перспективного розвитку високовольтних електромереж для енергетичних підприємств області розробляли в Українському відділенні інституту «Енергомережпроект» у Харкові. Складовою частиною цих проектів були схеми перспективного розвитку промислових вузлів у містах Суми, Конотоп, Шостка.

У планах перспективного розвитку на території Сумської області була побудова важливих об’єктів енергетики: підстанції 330/110 кВ «Північна» в місті Суми, підстанції 330/110 кВ «Шостка» в Шосткинському районі і на території Сумської області — підстанції 750/330 кВ «Північноукраїнська».

Для забезпечення нормальних виробничих і побутових умов для персоналу підприємства і районів електричних мереж, передбачалось будівництво ремонтно-виробничих баз. Державою на розвиток електричних мереж виділялись великі кошти, тому 1980-1990 роки були роками інтенсивного розвитку електричних мереж.

Про розвиток енергетики Сумської області читайте в наших попередніх публікаціях.

Чи знаєте ви, як зароджувалася енергетика Сумщини?

Як починала сяяти Сумщина?

Енергетична галузь Сумщини у післявоєнний період (1944-1970 роки)

Енергетична галузь Сумщини у післявоєнний період (1944-1970 роки): ІІ частина

Сільська електроенергетика Сумщини (1950-1978 роки)

Як розвивалася сільська електроенергетика Сумщини: ІІ частина

Коли Сумську область повністю електрифікували?

Історичні моменти: створення служб і відділів на енергетичних підприємствах Сумської області

Джерело: Енергетика Сумщини. Погляд крізь сторіччя: Збірник історико-краєзнавчих матеріалів. К.: ВД «Фолігрант», 2016. – 216 с., іл.